Vi har just tagit oss igenom julen (Hurra!), den högtid som av alla årets högtider upplevs som mest stressig av mammor. Samtidigt är det den helg som vi mammor uppskattar mest.
Julen handlar en hel del om mat, och i rapporten SverigeMamman 2010 framgår att familjens matlagning utförs främst av mammorna. I snitt lagar hon familjens mat sex av tio dagar. Mannen i familjen lagar mat tre av tio dagar och var tionde dag lagar hela familjen mat tillsammans. Mammorna är också de som tar initiativ till att matinköpen, de planerar noga och sju av tio mammor använder oftast inköpslista. I snitt lägger svenska mammor 38 minuter per dag på matlagning. Det jag tänker när jag läser det här är att det tar tid och engagemang att vara mat- och handlingsansvarig.
Det är rätt och slätt logistik det handlar om; att alltid ha exakt rätt mängd av olika varor hemma, inte för mycket och inte för lite, för att kunna producera det kunderna vill ha och det man själv vill leverera. Det man köper måste konsumeras annars blir det dåligt. Matsedel ska planeras, med en viss inbyggd flexibiltet. Det ska vara näringsriktig, varierad, lättlagad, prisvärd kost. Extrapriser ska bevakas. Någon ska handla och transportera och genomföra den faktiska matlagningen.
Jag hoppas verkligen att de mammor som handlar och lagar maten 6 av 10 dagar åtminstone slipper disken.
SverigeMamman 2010 är resultatet av en stor undersökningen bland svenska mammor http://www.familjeliv.se/sverigemamman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar